برخی از جانوران برای خودشان قلمروهایی را تعیین می کنند که حتی هم نوعان ایشان نیز نمی تواند وارد این قلمروها شده و مرزهای آن را بشکنند و از خطوط قرمزی که با علایم و نشانه های خاص خودشان نشانه گذاری شده بگذرند و به داخل قلمرو بیایند. مثلا از آن جایی که بویایی سگ و گرگ خیلی قوی است، آنان با فضولات و ادار و مانند آن محدوده ای را به عنوان قلمرو مشخص می کنند. این قلمروها گاه به کیلومترها نیز می رسد؛ قلمرویی که در آن می توانند شکار کنند و از بقای خویش محافظت کنند.
از آن جایی که در میان حواس آدمی، حس بینایی مهم ترین حس برای شناساندن قلمروی انسانی است، انسان ها برای تعیین حدود قلمروی خود، از دیوارهای آشکار و نهانی استفاده می کنند تا کسی وارد این قلمرو نشود.
مهم ترین کارکردهای قلمرو برای انسان را می توان در موارد زیر شناسایی کرد:1. تامین و تضمین نوعی صلح؛ 2. تسهیل و تنظیم تعاملات اجتماعی؛ 3. ارایه اطلاعات به دیگران از خود؛ 4. مهارت و مدیریت اطلاعات در باره خود؛ 5. تاثیرگذاری در روابط اجتماعی .
البته قلمروهای انسانی دارای انواع چندی است که مهم ترین آن ها همان قلمروی عمومی و قلمروی خصوصی است که به عنوان حریم خصوصی شناخته می شود. قلمروهای عمومی در دسترس عموم مردم است ولی هنجارهای اجتماعی اجازه نمی دهد تا کسی وارد محدوده قلمروی شود و آن را بشکند؛ مثلا قلمروی که در اتوبوس و متروی برای هر شخص است . اگر کسی داد بزند یا سیگار بکشد این قلمروی عمومی را شکسته و مجازات و تنبیه می شود که بر اساس قوانین و مقرراتی که در جوامع است تغییر می کند؛
اما مهم ترین قلمروی انسان، همان حریم های خصوصی است که انسان با آن فاصله خود با دیگران را حفظ می کند. حریم خصوصی همانند یک حباب فرضی است که دور آدمی کشیده می شود و انسان با استفاده از آن فاصله خود را با دیگران حفظ می کند. ویژگی حریم شخصی نامرئی بودن آست . ما تلاش می کنیم تا حفظ حریم شخصی زندگی خود را حفظ کرده و زندگی خصوصی برای خودمان داشته باشیم. ماهیت حریم شخصی فاصله ای است که ما را از دیگران جدا می کند.
اصطلاح غیرت در ادبیات اجتماعی و اسلامی ما برای بیان همین حریم های عمومی و خصوصی وضع شده است. بنابراین، در حریم خصوصی و شخصی، غیرت می ورزیم تا قلمروی خانواده را حفظ کنیم و به کارکردهای قلمرو دست یابیم؛ در قلمرو و حریم عمومی نیز تلاش می شود تا این گونه جامعه خود را از تعرض دیگران حفظ کنیم. اگر این گونه نباشیم و حریم های عمومی و خصوصی دیگران را مراعات نکنیم به عنوان بی غیرت و دیوث شناخته می شویم؛ حال چه معترض حریم خصوصی دیگران و زن و بچه اش شویم، یا اجازه تعرض دیگران به زن و بچه خودمان را بدهیم؛ زیرا امام علی(ع) می فرماید: مازَنَی غَیورٌ قَطُّ.؛ غیور همان طوری که اجازه نمی دهد دیگران معترض زنش شود؛ هرگز به خود اجازه نمی دهد تا متعرض زن دیگری شود.
پس هماره بر اساس اصل غیرت ، از حریم ها و قلمروهای عمومی و خصوصی خود حفاظت کرده و متعرض حریم های عمومی و خصوصی دیگران نشویم تا به عنوان غیرتمند باشیم نه دیوث و بی غیرت.